loading ...
PLANIFICATOR VACANȚĂ
DESCOPERĂ
 
ADMIRĂ
Ultima fotografie adăugată
recept1.jpg
vezi toate fotografiile
Fotografia săptămânii
10661881_727567090653593_5880111138160088156_o.jpg
vezi fotografiile recomandate
REZERVĂ
Cauţi o ofertă de cazare sau program şi ai nevoie de ajutor? Vrei să afli unde mai sunt camere libere?
Nu mai pierde timpul, intră în legătură cu noi! Serviciul este gratuit şi fără obligaţii.
Cere oferte de la mai multe unităţi de cazare (max. 6)
Cere ofertă de la biroul nostru
ro hu en de ×

Legende

Legende

Ținutul Sării - Zona Hegyalja este un loc plin de mistere şi legende.

Cetatea Rapsoné -Praid

Cetatea a fost construită, conform cercetătorilor, în secolul 11-12 în perioada dinastiei lui Arpad. Cetatea lui Rabsonne a făcut parte din cetăţile de apărare, şi asigura supravegherea Pasului Bucin împreună cu cetatea lui Firtos.


Data exactă a disparitiei nu poate fi stabilită, dar este foarte probabil că la sfârşitul domniei dinastiei Arpad, deja nu mai exista. Ruinele cetatii rapsone dateaza inca din anul 1110.

 

Legenda cetăţii Rapsoné -Praid

După disparitia cetăţii s-a format legenda locală privind acest edificiu.


Spun oamenii că, la un moment dat, cetatea a aparţinut unei văduve neînchipuit de frumoasă şi de bogată. Avea pământuri şi comori, de nici nu le mai ştia numărul. Cum era extrem de credincioasă şi mergea tocmai până la Cluj, la slujbe, îşi distrugea caleştile pe drumurile grele. Aşa că a apelat la necuratul ca să îi netezească drumul. Zis şi făcut. Necuratul i-a făcut calea uşoară, numai că văduva nu a mai vrut să-l plătească. Aşa că dracul s-a supărat groaznic şi a distrus tot ce aparţinea femeii. Inclusiv cetatea...

Din vechea cetate secuiasca au ramas doar ruine dar impresioneaza prin peisajul deosebit, dominat de paduri de foioase, in care este situata.

 

Dealul Kincses Kodáros

      Dealul   Kincses Kodáros  e un loc care îşi păstrează tainele până azi. Pe colina sa se află o gura de sifon de 30 de centimetri. Mulţi credau că sub ea se află o peşteră plină de comori, de pe vremea regelui Darius. 

       În secolul al 13-lea versanul sudic servea drept cariera cu ocazia construirii bisericii din Ocna de Sus. Probabil aceste urme erau interpretate ca râmăşiţele unui turn de supraveghere din timpul romanilor. Deşi aceasta teorie nu s-a putut confirma ulterior, locul a fost declarat sit archeologic.

        În secolul al 19-lea un tânăr scoţian, vrăjit de mirajul comorii, a angajat mineri  pentru a săpa în stănca seaca un coridor de 4 m  spre peştera presupusă. În timpul lucrărilor s-a indrăgostit de fata gazdei unde locuia, si a luat-o de nevasta. Au sistat lucrările, si cu banii rămaşi si-au cumpărat doua mori pe valea răului Nyikó. 

   Între cele două războaie mondiale crasmarul armean din sat finanţează continuarea lucrărilor. O baba deprins cu vrăjitorii, a prezis tinerilor muncitori, ca peştera fiind bleştemată,  cei care o  vor găsi vor sfărşi prin chinuri groaznice. Cei avizaţi au abandonat lucrarea de frică.  

      Pe cămpul de sub deal se află cimitirul satului, unde s-au consemnat mai multe pietre cu inscripţii străvechi.

 

Szász Tibor András

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum
×

loading ...