Salina Praid
Salina Praid, pe lângă exploatarea sării, constituie un loc ideal pentru terapii medicinale, galeriile de sare, având un microclimat special, deţin un efect terapeutic asupra persoanelor care suferă de boli respiratorii. Centrul de speleo- şi climatoterapie se află la 1250 de metri de la intrare, la o adîncime de 120 de metri de la suprafaţă. Pacienţii beneficiază de asistenţă medicală permanentă.
Începuturile exploatării de sare de la Praid datează de pe vremea romanilor. Exploatarea subterană a sării a început în 1762, iar în 1960 s-a deschis prima bază de tratament cu aerosoli.
În trecut exploatarea sării se realiza la Praid şi Sovata, însă azi doar Praidul a rămas inima mineritului de sare din Ardeal. În zilele noastre, extracţia sării se realizează prin metode mecanizate. Sarea este adusă la suprafaţă cu ajutorul camioanelor, după care se introduce în moară, fiind utilizat în principal pentru scopuri industriale (sare pentru drumuri, sare granulată, sare de baie colorată cu efect terapeutic).
Forma brută a sării exploatate nu este indicată pentru consum. Cantitatea zilnică de sare exploatată este în jur de 600 tone. În locul sării exploatate rămân galerii uriaşe. În mină temperatura este constantă (15-16OC), umiditatea este de 60%, iar din punct de vedere biologic, aerul este curat deoarece sarea ucide bacteriile. Datorită curenţilor de aer care se deplasează cu o viteză minimă, a conţinutului ridicat de sare şi de dioxid de carbon în aer, salina este indicată în tratamentul bolilor respiratorii.
Salina Praid, pe lângă exploatarea sării, constituie un loc ideal pentru terapii medicinale, galeriile de sare, având un microclimat special, deţin un efect terapeutic asupra persoanelor care suferă de boli respiratorii. Acest tip de tratament a început în anii 1960, la iniţiativa directorul salinei de atunci Telegdy Károly şi dr. Veres Árpád.
Pentru prima dată, galeria care a fost deschisă tratamentelor a fost mina Dózsa György, în anul 1980 fiind mutat. În fiecare zi circulă autobuze care transportă bolnavii în galeriile minei aflate la o adâncime de aproximativ 120 de metri şi unde există supraveghere medicală. Efectele terapeutice ale salinei sunt indicate pentru: astmul bronhic, bronşită, rinită, sinuzită, emfizemul pulmonar, silicoza de gradul I şi II, bisinoză, bronşiectazie fără hemoptizie, infecţii respiratorii, întărirea sistemului imunitar.
Salina Praid este contraindicată pentru cei care suferă de tuberculoză, micoze pulmonare, cancer bronho- pulmonar, hipertensiune arterială de gradul III, boala Basedow, cardiopatie cronică ischemică decompensată, tulburări neurologice, sarcină avansată, dizabilităţi ale membrelor inferioare, claustrofobie.
O atracţie specială din salină o constituie Galeria Vinurilor: la o adâncime de 100 de metri se pot găsi 525 de soiuri de vin care provin din 25 de zone viticole din şase ţări.
La sfârşitul lunii august al anului 1993, a fost inaugurată capela ecumenică, altarul fiind sculptat dintr-o bucată mare de sare.
Baza de agrement este amenajată la "Orizontul 50", care se află la o adâncime de 120 m de la suprafaţă. Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1250 m până la poarta de intrare în baza de agrement.
Odata ajunşi la nivelul Bazei de agrement, vă puteţi bucura de prezenţa tuturor dotărilor specifice unei mici comunităţi: sistem de iluminat, wireless şi televiziune, terenuri de joacă pentru copii, spaţii de creaţie şi agrement, capelă ecumenică, cafenea, cinema 3D şi o farmacie cu produse naturiste. Toate acestea având menirea de a oferi o recreere pentru cei care vor să petreacă clipe plăcute într-un mediu plăcut si inedit.
Temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade Celsius.
Pe traseul de ieşire din Baza de agrement la "Orizontul 60" găsiţi zona de vizitare Panorama Belvedere "Mina Iosif". Tot la acest nivel puteţi face o degustare de vinuri şi puteţi servi masa bucurându-vă de un meniu variat de produse preparate în restaurantul propriu.
În decursul unei an ne vizitează aproximativ 400 000 de persoane, iar în sezonul de vară numărul persoanelor care intră în incinta salinei ajunge pâna la cifra de 2500-3000/zi.
În perioada de vară după vizita din subteran vă aşteptăm şi la ştrandul nostru.